top of page

Зеленчуци наготово



Сигурно сте виждали снимките на зеленчуци, които от време на време качвам в Инстаграм. И сигурно си мислите: „Какво пък се е впечатлила Вася, че все зеленчуци качва?”. И не, не е, защото обичам и храната, и определено не е, защото съм веган! Всъщност историята е следната:

През последната ни година в университета с Ник живеехме в една къща с още трима съквартиранти. За първи път започнахме да си създаваме домакинство, като в началото основната ни цел беше да сме безотпадъчни. По програма пазаряхме в събота – първо в супермаркета, след което на пазара за месо и зеленчуци, където можех да си ги подбирам по-неопаковани, и после 15-тина минути пеш до вкъщи с две пълни, тежки раници.

На път за вкъщи подминавахме едно НПО – Regather, които, в един момент научихме, предлагат схеми за поръчка на био местни зеленчуци и плодове. В началото на 2017 решихме да се пробваме и само след първата доставка се влюбих в този процес (и в Regather)!

1. Без-отпадъчен, местен био зарзават на добра цена

Всички плодове и зеленчуци са био сертифицирани и възможно най-местно отгледани (но не мога да скрия, че през зимата някои неща идваха от Холандия, Франция или Доминиканската Република). За петте месеца, в които ползвахме услугите им, сме получили нещо в найлонови торбички 2-3 пъти, а цената общо взето се равняваше на цената от пазара за не-био зарзават.

2. Зеленчуци наготово

Това ми е любимият елемент – не трябва да мисля какво трябва да се купува и да правя сложни списъци, защото основната ни храна просто идва наготово, подбрана от Regather. Освен това получавахме зеленчуци и плодове, които не бих си купила сама, заради което опитахме много нови неща и изядохме няколко лилави моркова (новият ми любим зеленчук!).

3. Лично отношение

Regather е много малко НПО и всеки път, когато си взимахме кутията, разговаряхме с хората и развивахме лична връзка. На място с тях се разбирахме, ако искаме нещо да се промени в поръчката ни и често получавахме нещо допълнително – като праз от остатъка или дори бурканчета с нещо като веган „Нутела”. И досега ги следвам в Инстаграм и изпитвам лека носталгия по тях.

Когато се преместихме, трябваше да намерим нова местна схема. Опитахме се да се върнем към нормалното пазарене, но когато си свикнал на удобствата, е по-сложно. Отне ни известно време да проучим, защото всъщност има само една единствена компания, която би доставяла до нас – Riverford. За разлика от Regather, Riverford е национална компания и доставя навсякъде, заради което и личното отношение леко се губи. За това не избързах да се регистрирам.


Когато бяхме на International Balloon Fiesta в Бристол, Riverford имаха щанд и бързо ни привлякоха. Аз не обичам да се регистрирам за такива неща на място, но е факт, че вече ги бяхме проучили и че това беше най-добрата ни опция. А освен това регистрацията на място ни осигури безплатна книга с рецепти, платнена торбичка и два кочана сушена царевица за пуканки.

Riverford са малко по-скъпи от повечето схеми, но не мога да отрека професионализма и организираността, която получаваме. Всичко продукти са на ниво, разликата във вкуса на био продуктите се усеща неминуемо (вкусовете са винаги по-наситени, по-сладки), а всички опаковки им изпращаме обратно. Да, личното отношение, също не е високо, защото получаваме кутията пред вратата в 6 сутринта, когато още спим и нямаме възможност да говорим лично с тях, но все пак не бих се отказала. Удобството някой да „пазари” вместо мен и да знам, че ям био продукти на добра цена е незаменимо! Промени в поръчката отнема около 2-минутен разговор, а плащането си върви автоматично. Освен това Riverford имат силно онлайн присъствие, което все пак ми позволява да имам разбиране за компанията и да развия нещо като чувство за принадлежност. А и би било толкова лесно, ако се преместим, защото просто трябва да си променя адреса си в базата им.

След година и половина опит определено бих препоръчала подобна схема на всеки, който има достъп до нея. Знам, че в София също има нещо подобно и че дори се говори и в Добрич да се развие местна инициатива. Плюсовете са твърде много, за да не го препоръчам – удобство, разнообразие, био продукти, цена, лично отношение, чувство за принадлежност, безотпадъчност, здравословно хранене и още много!

Бихте ли опитали?



Останете си Вивид,

Вася


Vivid Key

bottom of page