top of page

Веган качество



Веганството като цяло се смята за нещо непълноценно, може би дори безстойностно… безсмислено. Смята се, че ние веганите се лишаваме от хубавите неща в живота, за някакви си там безцелни каузи; че имаме ежедневие с по-ниско качество, защото имаме по-малко избор от нещата на този свят.

Аз си го обяснявам с едно единствено нещо - консуматорство. Все пак нали обществото ни е задвижвано точно от тази идея постоянно да купуваме, да имаме, да вземаме: да консумираме… Ние, веганите, частично се лишаваме от тази си роля и ако не вземем дейно участие, как може да сме пълнноценна част от обществово? Възможно ли е?

И това може и да е било вярно преди много години, когато най-добрата опция за вегани наистина е била сурови моркови, месните заместители са изглеждали и имали вкус на подметка, а единствените устойчиви дрехи са били в най-повърнатите цветове… Днес, обаче, ми се струва, че нещата малко са се променили… поне мъничко.

Ние всички консумираме, това е факт и постоянно сме бомбардирани от малки и големи марки и техните продукти. Има някои компании, които автоматично асоциираме с качество и имидж – компаниите, за които спестяваме и с които обичаме да се фукаме пред познати и непознати. Компании, които знаят, че таргет маркета им търси качество и в никакъв случаи не биха предлагали грешните продукти заради риска да провалят имиджа си. Компании като Gucci, Burberry, Dr. Martens, Magnum, Guinness, Bayleys, Tesla, BMW

И все пак всяка една от посочените компании предлага и веган алтернативи на продуктите си (ако последавте хиперлинковете, ще се убедите!). Ако веганството наистина е нискокачествено, защо магнати като тях имат смелостта да предприемат такава промяна? Да, търсене със сигурно има, но логиката не диктува ли, че новите им „нискокачествени” веган продукти ще провалят имиджа им и ще загубят лоялните си клиенти?

Да, не съм присъствала на срещата на борда, когато са решавали ЗА и ПРОТИВ веган продуктите, за да знам какви мисли са минавали през главата им. Но все пак, може би имам достатъчно опит на този свят, за да знам какво диктува консуматорството. За тези компании имиджът е ВСИЧКО и все пак те вярват, че въвеждането на веганството им при производството никак не би го накърнило.

Може би, все пак веганството не е некачествено. Може би, веганството е само още един начин да произведеш качество и да създадеш висок имидж и ценна лоялност. Може би веганството е начин за консуматорството да се запознае с идеята с устойчивост, да продължи да печели, и между другото да е малко по-отговорно към околните и околното.

Спор няма, че много веган (и не-веган) продукти наистина могат да бъдат нискокачествени, но не мисля, че пропускам от живота, когато и големите компании искат да вземат участие в моето ежедневие. Ти как мислиш?

Останете си Вивид,

Вася


Vivid Key

bottom of page