top of page

9 Съвета за Начинаещи Вегани



Януари дойде отново и най-вероятно по един или друг начин веганството е в списъка ти с цели за Новата година, щом четеш това. Може би си решил да се пробваш за цялата година. Може би само ще се присъединиш към Вегануари. А може би все още не си се решил, но искаш да разбереш повече за идеята.

Определено не съм експерт по веганството, но тъй като минаха година и осем месец след моето начало, може би имам достатъчно опит, за да ти дам насоки за началните стъпки.

Ето няколко съвета за начинаещи вегани:

1. Знай своето “защо” - направи своето проучване. Защо правиш това, което правиш? За животните? За околната среда? За здравето си? Няма значение, ако знаеш точно каква е причината! Ще ти помогне с критиката, със собствените ти съмнения, с решенията за нови покупки или разчистването на стари вещи… Има много източници онлайн и колкото повече четеш, толкова по-интересно става!

2. Бъди подготвен - или с нещо за хапване в задния джоб, или пък с проучване на местните ресторанти - бъди една крачка напред, например здравословен бар или приложението Happy Cow. Аклиматизирането към промяната ще мине и бързо ще се превърне в навик. След това ще знаеш точно кои ресторанти имат веган опции, къде в магазина е тофуто и кога точно имаш нужда от следобедна закуска.

3. Не усложнявай нещата - когато пазаруваш или готвиш, “веганизирай” рецепти, които знаеш и готвиш често. Използвай продуктите заместители, които можеш да намериш - веган кайма в мусака, ядково мляко в картофено пюре и др. Някои хора не одобряват тези продукти, но ако смяташ, че промяната в диетата ти ще те затрудни, те ще бъдат най-добрият ти приятел. И се зареди с Орео! Ако сте в Англия ‘Now You Know It’s Vegan’ може да помогне с идеи.

4. Разнообразие - ако ще правиш поне едно нещо правилно, то е да се присъединиш към веган движението през 2019. Изборът ни вече не е между голи моркови или целина. Можем да ядем какво си поискаме (особено в Англия). Възможно е да съм по-голям чревоугодник сега, отколкото преди да стана веган.

5. Апетитът за определени храни намалява - когато имаш основателни причини да не ядеш нещо, то и желанието за него - изчезва. Моят апетит за сирена се изпари още първата седмица, когато започнах. Още повече, че с времето вкусовите рецептори се променят животинските продукти вече никак не са ми вкусни. Никога не съм очаквала, че яйцата биха имали такъв кофти вкус.

6. Бъди добър - ще има много разговори по на тема решението, което си взел. МНОГО! Дали с приятели, които са вегани, дали с тези, които сигурно никога няма да бъдат, дали със семейството, което трябва да ти готви или сервитьора, на когото не му се занимава с прищявките ти, ще трябва да говориш за това. Не ни трябва още един негативен веган, за това поеми дълбоко въздух и реши коя е най-добрата реакция. Ако не ти се говори, просто кажи, че не искаш да обсъждаш темата в момента. Ако пък искаш да си отстояваш позицията - давай! Имаш достатъчно информация, пък и дори да успеят да те затапят, ще се прибереш и ще намериш правилния аргумент. Просто го направи с добро, за да те слушат хората с желание. (Този съвет е от много личен опит! Просто се успокой и се усмихни, иначе няма да завърши добре, особено за теб!)

7. Не си поставяй етикети - веган обществото има много и различни разновидности - суровоядство (raw food), цели храни на растителна основа (whole food plant based), ниско съдържание на мазнини високо на въглехидрати(low fat high carb), суровоядство до 4 (raw till four), фрутарианство (frutaritarianism), junk food и др. Имаш толкова много за откриване, не се ограничавай още от самото начало. Ако искаш това да е дълготрайно начинание, не очаквай всичко да се случи на първия ден. Остави се на течението, виж какво се харесва на тялото и душата ти.

8. Не бъди прахосник - особено ако основната ти причина да си веган, е тази за околната среда. Започнал си “31 дни вегануари”, но в хладилника все още има кашкавал? Дай го на някого или дори го изяж! Няма нищо по-лошо от пилеенето на храна! Аз сложих кашкавал на пицата си на ден 4 и 5 от веганството си, защото Ник реши да се присъедини и нямаше кой друг да го изяде. Ако все още носиш най-удобните си кожени обувки, нека бъде така. Аз все още имам около 5 чифта кожени обувки. Ще бъдат заместени с веган варианти, когато му дойде времето.

9. Продължавай да се учиш - нови “по-силни аргументи” ще те бомбардират постоянно. Понякога няма да можеш да им отговориш на мига. Обикновено, когато това ми се се случи, се прибирам, гледам правилното видео на Mic. the Vegan и съм готова за следващия път. Никога няма да знаеш всичко, но всеки път можеш да знаеш малко повече. Пък и в един момент рецептите ще ти омръзнат, така че винаги търси нови и преоткривай.


Бонус - захрани се бавно - ако все пак решиш да се върнеш към стандартната си диета, пощади тялото си и въведи бавно животинските продукти обратно. Тялото ти бързо привиква към нов начин на хранене, но и лесно се шокира при нови храни, така че не го атакувай с тези по-трудни за храносмилане.

Това са идеите, които аз следвах преди година и осем месеца, и вярвам, че в момента съм доста добре. Надявам се, че могат да са също толкова полезни и за някого другиго.

Но за всеки случай, ако трябва да запомниш едно нещо, то ЗНАЙ СВОЕТО “ЗАЩО”! Грешки винаги се случват, но всичко друго ще се нареди, ако знаеш причините си!

Честита Нова Година! Честит Вегануари!

Останете си Вивид,

Вася


Vivid Key

bottom of page